Wednesday, September 15, 2010

တစ္ဆယ္႔ရွစ္

စာမ်က္ႏွာ တစ္ဆယ္႔ရွစ္

ROYAL GARDEN RESTAURANT ( Dream World )
ေန႔စဥ္ ဆုိင္မဖြင္႔မီ ၁ နာရီအလိုခန္႔တြင္ ျခံတြင္းရွိ သစ္ပင္ပန္းမန္မ်ားကို
ေရဖ်န္းျခင္း ၊အမႈိုက္သရိုက္မ်ား ရွင္းလင္းျခင္း ၊တံပ်က္စည္းလွည္းျခင္း ၊
စသည္မ်ားကို နံနက္ပိုင္းဝန္ထမ္းမ်ားအား စီစဥ္ညႊန္ၾကား၍ ဆုိင္ဖြင္႔ႏိုင္ရန္
ၾကိဳတင္ျပင္ဆင္စိုင္းျပင္းရသည္...။ ဆိုင္ဝန္ထမ္း ၅ ဦး ေငြရွင္းေကာင္တာ
ေရွ႕တြင္ တန္းစီရပ္ေနၾကသည္ အလုပ္စတင္ရန္အဆင္သင္႔ ျဖစ္ေနသည္။
..“ ဒီေန္႔ ခင္ဗ်ားတုိ႔..၅ ေယာက္ထဲက ၂ ေယာက္က သစ္ပင္ေတြကို ေရပိုက္
နဲ႔ ေရဖ်န္းရမယ္..က်န္ ၃ ေယာက္က ျခံထဲက အမႈိက္ေတြကို ရွင္းလင္းသိမ္း
ဆည္းရမယ္...ျပီးရင္ အားလုံးစုေပါင္းျပီး စားပြဲေတြ၊ ထုိင္ခုံေတြ ျပင္ဆင္ခင္း
က်င္းရမယ္....”
..“ ဟုတ္ကဲ႔...အစ္ကိုၾကီး....”
..“ သစ္ပင္ေတြကို... မဖ်န္းခင္ဆိုင္ေခါင္မိုးကိုေနရာအႏွံ႔..ေရအရင္ပက္...
ဒါမွေခါင္မိုးေပၚမွာရွိတဲ႔..အညစ္အေၾကးေတြ..ကင္းရွင္းသြားမယ္..သစ္ပင္ေတြ
ကိုေရဖ်န္းတဲ႔အခါ...အပင္ၾကီးေတြရဲ႕ထိပ္ဖ်ားကို အရင္ဖ်န္း...ဒါမွအေပၚကစီးက်
လာတဲ႔ေရေတြေၾကာင္႔..ေအာက္ေျခအပင္ေတြကို...သိပ္ဖ်န္းစရာမလိုေတာ႔ဘူး..”
..“ စိတ္ခ်ပါ...အစ္ကိုၾကီး...”
ေျပာသာေျပာရသည္ ေန႔စဥ္ေျပာေနက် ျဖစ္ေသာေၾကာင္႔ အားလုံးသေဘာေပါက္
နားလည္ျပီးသား ျဖစ္ေနၾကသည္...။ထို႔ေနာက္ မီးဖိုခန္းထဲသို႔ဝင္၍ မီးဖိုေခ်ာင္ဝန္
ထမ္းမ်ားဆီသို႔ေလွ်ာက္ၾကည္႔ရင္း လိုအပ္သည္မ်ားကို ဆက္လက္သတိေပးလုပ္
ေဆာင္ေစသည္။
..“ ေရခဲေနတဲ႔ အသားငါးေတြ ေရစိမ္ျပီးၾကျပီလား...”
..“ ၾကက္ ၊ ဝက္ ၊ ဘဲ ၊ဆိတ္ ၊ အမဲသား ၊ ငါး ၊ ပုဇြန္ ၊ ငါးဖယ္ ၊ အားလုံးအဆင္သင္႔ပါ
ဘဲ ..အစ္ကိုၾကီး....”
..“ အသီးအရြက္ေတြေကာ...”
..“ လွီးခၽြတ္ေနၾကပါျပီ.....”
..“ အရိုးျပဳတ္ရည္အိုးေကာ...တည္ျပီးၾကျပီလား...”
..“ အခုတည္မလုိ႔ပါ....”
..“ ဂက္စ္ ေကာ...အလုံအေလာက္ရွိရဲ႕လား....”
..“ ကၽြန္ေတာ္..စစ္ေဆးျပီးပါျပီ...ေနာက္တစ္ပါတ္ေလာက္ေတာ႔..သံုးႏိုင္ပါေသးတယ္..”
..“ ဂက္စ္ ကုန္မဲ႔ရက္ကုိလည္း....ျပကၡဒိန္မွာ...ေသခ်ာေတးမွတ္ထားလိုက္ဦး....ေတာ္
ၾကာေမ႔ေနလို႔...အားလုံးဒုကၡျဖစ္ကုန္မယ္...”
..“ ဟုတ္ကဲ႔...အစ္ကုိၾကီး....”
..“ ေစ်းဝယ္ဖို႔..စာရင္းေတြေကာ...”
..“ ဒီမွာပါ...”
ကၽြန္ေတာ္ဝယ္ရမည္႔ စာရင္းမ်ားကို ၾကည္႔ရႈစစ္ေဆးရင္း.........
..“ ေနဦးကြ....ေနာက္ႏွစ္ရက္ဆုိရင္...စတိုခန္း ရွင္းလင္းရမွာမဟုတ္လား......စတိုခန္း
ထဲသိုေလွာင္ရမဲ႔...အေျခာက္အျခမ္းေတြကို....ႏွစ္ရက္စာေလာက္ပဲ ဝယ္ရင္ေကာင္း
မယ္...ဒါမွ ခင္ဗ်ားတို႔ စတိုခန္းရွင္းတဲ႔ အခါ သက္သာမွာ....”
..“ ေၾသာ္...ဟုတ္သားပဲ...ကၽြန္ေတာ္ေမ႔ေနလို႔...ေဆာရီး....ေဆာရီး....”
..“ ရတယ္....ရတယ္...ကိစၥမရွိဘူး...”
ေျပာရင္းစတိုခန္းရွိရာသို႔ ေလွ်ာက္လာခဲ႔သည္...စတိုခန္းတံခါးကို တြန္းဖြင္႔ျပီး မီးခလုတ္ကို
ဖြင္႔လိုက္သည္။စတိုခန္းကို ေလဝင္ေလထြက္ေကာင္းေစရန္ အလုံပိတ္ကာမထားပဲ အျမင္႔
၄ ေပခန္႔အထိသာ အုတ္စီထားျပီး အေပၚပိုင္းကို သံဇကာ အကြက္စိတ္ကာရံထားသည္။
ၾကမ္းျပင္ႏွင္႔နံရံမ်ားကို ေၾကြျပားမ်ားအျပည္႔ခင္းထားသျဖင္႔ ၾကြက္ႏွင္႔ပိုးမႊားမ်ားရန္မွ ကင္း
ေဝးေစသည္။စတိုခန္းအဝင္တံခါး ေအာက္ေျခ၏ အျပင္ဖက္တြင္အုတ္ေဘာင္ျဖင္႔ကာရံ
ထားျပီး တံခါးပိတ္လိုက္သည္ႏွင္႔ ၾကြက္မဆိုထားႏွင္႔ ပိုးဟပ္ပင္ ဝင္ႏိုင္ရန္မလြယ္ကူေအာင္
အတိအက်ကြက္တိ စေရြးကိုက္ျပဳလုပ္ထားသည္။စတိုခန္းကို ၂ ပါတ္လွ်င္ တစ္ၾကိမ္ သန္႔
ရွင္းေရး လုပ္သည္။ စတိုခန္းအတြင္းရွိ လက္က်န္ပစၥည္းမ်ားကို အျပင္ထုတ္ထားျပီး ပစၥည္း
တင္ေသာစင္မ်ားကို ပထမဦးစြာ တံပ်က္စည္းအၾကမ္းျဖင္႔ လွည္းက်င္းျပီး အျပင္ထုတ္ ေန
လွန္းထားကာ အခန္းတြင္းရွိ အမႈိက္သရိုက္မ်ားကို အရင္ရွင္းထုတ္ျပီးမွ ဆပ္ျပာမႈန္႔ေရေဖ်ာ္၍
အက္ဆစ္အနည္းငယ္ ေရာထည္႔ျပီး ၾကမ္းျပင္ႏွင္႔ နံရံမ်ားအားလုံး တံပ်က္စည္းအၾကမ္းျဖင္႔
ပြတ္တိုက္ေဆးေၾကာေစသည္။ စိတ္ၾကိဳက္ေဆးေၾကာျပီးသည္ႏွင္႔ ေရသန္႔ျဖင္႔ ထပ္မံေဆး
ေၾကာျပီး ေျခာက္ေသြ႔သြားေအာင္ထားျပီးမွ ပိုးသတ္ေဆးမ်ားျဖန္းျပီး ေခတၱတံခါးပိတ္ထား
လိုက္သည္။ ေဆးနံ႔ပ်ယ္မွ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းမ်ားကို စနစ္တက် ျပန္လည္ထားသိုၾက
သည္။ ထို စတိုခန္းရွင္းလင္းသည္႔ကိစၥကို မီးဖိုေခ်ာင္ဝန္ထမ္းမ်ားအား တာဝန္ယူေစသည္။
နံနက္ ၁၀နာရီမွစတင္၍ ဆိုင္တြင္းဆိုင္ျပင္သန္႔ရွင္ေရးလုပ္ျခင္း၊သစ္ပင္ပန္းမန္မ်ားေရေလာင္း
ေပါင္းသင္ျခင္းမ်ားျပဳလုပ္ျပီးနံနက္ ၁၁ နာရီတြင္ ဆိုင္စတင္ဖြင္႔သည္။ နံနက္ ၁၀ နာရီမွ ညေန
၉ နာရီအထိ နံနက္ပိုင္းဝန္ထမ္း ၅ ဦးႏွင္႔ ဆိုင္စတင္ဖြင္႔လွစ္ျပီး ညေန ၅ နာရီမွ ည ၂ နာရီအထိ
ညေနပိုင္းဝန္ထမ္း ၁၅ ဦးကို အလွည္႔က် စနစ္ျဖင္႔ တာဝန္ထမ္းေဆာင္ေစသည္။
ဝန္ထမ္း ၅ ဦး စီကို နံနက္ပိုင္း ဝန္ထမ္းအျဖစ္ ရက္သတၱပါတ္ တစ္ပါတ္လွ်င္ ၂ ရက္က်စီ
အလွည္႔က် လုပ္ကိုင္ေစသည္။
ကၽြန္ေတာ္တို႔ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားသည္ နံနက္ပိုင္းႏွင္႔ ေန႔လည္ေန႔ခင္းမ်ားတြင္ စားေသာက္
သူမ်ား အနည္းအက်ဥ္းသာရွိတတ္သည္။ ညေနပိုင္းမွစ၍ ညမိုးခ်ဳပ္သည္အထိ စားေသာက္
သူမ်ားတစ္ဖြဲဖြဲ ေရာက္လာၾကေတာ႔သည္။ ထို႔ေၾကာင္႔ညေနပိုင္းကို ဝန္ထမ္းအင္အား ပိုမိုအ
သုံးျပဳရသည္။ အားလပ္ရက္မ်ားတြင္ ပို၍ေရာင္းအားေကာင္းသည္။ စားသုံးသူမ်ာအတြက္
ေအးခ်မ္းမႈ ၊ ဆိတ္ညိမ္မႈ ၊ပန္းျခံကဲ႔သို႔ သက္ေတာင္႔သက္သာရွိမႈ ၊ ေစ်းႏႈံး သင္႔တင္႔မႈ
တို႔ေၾကာင္႔ ကၽြႏ္ေတာ္႔ဆိုင္ကို သေဘာက် ႏွစ္ျခိဳက္သူအေတာ္အသင္႔မ်ားလာသည္။
ျငိမ္႔ေညာင္းသာယာေသာ ေတးသီခ်င္းမ်ားကို ခပ္တိုးတိုးဖြင္႔ေပးထားသည္..။ လွ်ပ္စစ္မီး
ေရာင္မ်ားကိုလည္း ခပ္မွိန္မွိန္ ထြန္းေပးထားသည္။ စားပြဲဝိုင္းမ်ားကိုလည္း တစ္ဝိုင္းႏွင္႔
တစ္ဝိုင္း ခပ္က်ဲက်ဲ ခင္းက်င္းျပင္ဆင္ေပးထားျပီး တစ္ဝိုင္းႏွင္႔တစ္ဝိုင္း အၾကားတြင္ စည္းရိုး
သေဘာမ်ိဳး စံပါယ္ပန္းပင္မ်ား ၊ ထင္းရွဴးပင္မ်ားကို စိုက္ပ်ိဳးကာရံေပးထားသည္။ မိသားစု
အလိုက္ ၊ အေပါင္းအသင္း မိတ္ေဆြ အသင္းအဖြဲ႕လိုက္ ေအးခ်မ္းစြာအပန္းေျဖရင္း စား
ေသာက္ႏိုင္ၾကသျဖင္႔ ကၽြန္ေတာ႔ဆိုင္ကို သေဘာက် ေက်နပ္ ႏွစ္သက္ၾကသည္......။
ကၽြန္ေတာ္သည္ Restaurant ဖြင္႔ဘို႔ရာရည္ရြယ္ထားသူျဖစ္သျဖင္႔ မဂၤလာဒုံဖက္ လမ္းမၾကီး
ေပၚတြင္ ေပ ၆၀ ေပ ၈၀ က်ယ္ဝန္းေသာေျမကြက္ကိုဝယ္ယူျပီး သစ္ပင္ပန္းမန္မ်ားကို စနစ္
တစ္က်စိုက္ပ်ိဳးထားခဲ႔သည္။ ျခံ၏ဝင္ဝင္ျခင္း ဘယ္ဖက္တစ္ေလွ်ာက္ စကားျဖဴ ၊ခေရ ၊
ဂန္႔ေဂၚ ပင္မ်ား ျခံ၏ ညာဖက္တစ္ေလွ်ာက္တြင္ ခေရ ၊ ဂန္႔ေဂၚ ၊စကားဝါ ပင္မ်ားကို
တစ္ပင္ႏွင္႔တစ္ပင္ ေပ ၂၀ စီ ခြာ၍စိုက္ပ်ိဳးထားခဲ႔သည္ ။ျခံ၏မ်က္ႏွာစာ တစ္ဖက္တစ္ခ်က္
တြင္ စိန္ပန္းနီ ႏွစ္ပင္ကို စိုက္ပ်ိဳးထားခဲ႔သည္။ပုဏၰရိတ္ပင္မ်ားကို ျခံ၏စည္းရိုးအျဖစ္စိုက္
ပ်ိဳးထားခဲ႔သည္....။
ျခံ၏အဆုံးမွစတင္၍ ေပ၂၀ ထိ ၁၅ ေပ ၂၀ ေပ က်ယ္ဝန္းေသာ ဘားေကာင္တာတစ္ခု
ေဆာက္လုပ္ထားျပီး အနံ ၁၀ ေပ အလွ်ား ၃၀ ေပ က်ယ္ဝန္းေသာ မီးဖိုေခ်ာင္ ၊ ၁၅ ေပ
၁၀ ေပက်ယ္ဝန္းေသာ စတိုခန္း ၊စတိုခန္းဝင္ေပါက္ေဘးတြင္ လက္ေဆးေၾကြဇလုံ ၃ လုံး
အိမ္သာ ၃လုံး ေဆာက္လုပ္ေပးထားျပီး မီးဖိုခန္းႏွင္႔စတိုခန္းေရွ႕တြင္ စားပြဲဝုိင္း ၃ ဝိုင္း ခင္း
က်င္းေပးထားသည္။စားပြဲဝို္င္းတစ္ဝုိင္းစီ၏ အက်ယ္အဝန္းမွာ ၁၀ ေပ ၁၅ ေပခန္႔ က်ယ္ဝန္း
သည္။ ျခံ၏ အလယ္ဗဟိုတည္႔တည္႔တြင္ အနက္ ၃ ေပ ရွိ၍ ၂၀ ေပပတ္လည္ က်ယ္ဝန္း
ေသာေရကန္ ၊ ေရကန္၏အလယ္တြင္ အျမင္႔ ေပ ၂၀ ခန္႔ရွိေသာ သဘာဝေက်ာက္တံုးၾကီး
မ်ားျဖင္႔ စီမံျပဳလုပ္ထားေသာ ေရတံခြန္ တစ္ခု တည္ေဆာက္ထားသည္။ ေရတံခြန္ကို ေျမ
ျပင္မွ ဆလုိက္မီးမ်ားျဖင္႔ ပင္႔၍ထြန္းထားသျဖင္႔ ေရတံခြန္ၾကီးသည္ စိမ္းလန္းစိုျပည္ေသာ
ေတာအုပ္ကေလး၏ အလယ္မွ ငြါးငြါးစြင္႔စြင္႔ ျဖင္႔ ျမင္ရသူတုိင္း၏ စိတ္တြင္ တင္႔တယ္လွပခ်င္
တိုင္းလွေနေတာ႔သည္။ေရတံခြန္၏ ေတာင္နံရံတစ္ေလွ်ာက္တြင္လည္း သဇင္ ၊သစ္ခြ စ
ေသာတန္ဖိုးရွိအပင္မ်ားကို သူ႔ေနရာႏွင္႔သူ အလ်ဥ္းသင္႔သလုိ စိုက္ပ်ိဳးထားျပီး ေရကန္ထဲ
တြင္လည္း ၾကာပင္မ်ား အလွေမြးငါး မ်ိဳးစုံကိုလည္း စိုက္ပ်ိဳးေမြးျမဴထားသည္။ျခံတစ္ဝန္းလုံး
ညီညာျပန္႔ျပဴးေသာ ေျမျပင္ေပၚတြင္ ဂ်ပန္ျမက္ပင္မ်ား ေနရာမလပ္စိုက္ပ်ိဳးထားသည္။
စားပြဲဝိုင္းတစ္ဝုိင္းႏွင္႔ တစ္ဝိုင္းအၾကားတြင္ စည္းရိုးသေဘာမ်ိဳး ထင္းရွဴးပင္ ၊စံပါယ္ပန္းပင္
မ်ားကိုလည္း စိုက္ပ်ိဳးထားသည္။စားပြဲဝုိင္းမ်ား၏ ေထာင္႔ေလးေထာင္႔တြင္ သစ္သားတိုင္
မ်ားစိုက္ထူျပီး ထိုတိုင္ထိပ္တြင္ တန္းပစ္ျပီး ထိုတန္းကိုမွီခို၍ သစ္ခြပန္းအိုးမ်ားကို ခ်ိတ္ဆြဲ
ေပးထားသည္။စားပြဲဝိုင္းမ်ား၏ ေထာင္႔တစ္ေနရာတြင္ အမႈိက္ပုံးတစ္ခုစီႏွင္႔ လူေခၚ ဘဲလ္
တစ္ခုစီ ထားေပးသည္။ ဘဲလ္ ႏွိပ္လိုက္သည္ႏွင္႔ မည္သည္႔ဝုိင္းမွေခၚသည္ကို သိရွိႏိုင္ရန္
စီစဥ္ထားသည္။ျခံတြင္းရွိ သစ္ပင္ပန္းမန္မ်ားကို ေန႔စဥ္ နံနက္ ၁၀ နာရီမွစတင္၍ ပင္ထိပ္
ဖ်ားမွ ေအာက္ေျခအထိ ေရဖ်န္းေပးေသာေၾကာင္႔ သစ္ရြက္မ်ားတြင္ကပ္ညိေနေသာ ဖုန္
မႈန္႔မ်ားကို အျမဲသန္႔ရွင္းေနေစေသာေၾကာင္႔ ျခံတြင္းရွိ သစ္ပင္မ်ားသည္ အျမဲတမ္း အခ်ိန္
တိုင္း စိမ္းလန္း စိုျပည္ေနေတာ႔သည္။ ကၽြန္ေတာ္၏ ျခံေလးကိုအေဝးမွ လွမ္းၾကည္႔လိုက္
လွ်င္ စိမ္းလန္းစိုျပည္ေနေသာ ေတာအုပ္ကေလးအတြင္းမွ ျမင္႔မားခန္႔ျငားေသာ ေရတံခြံ
ၾကီးကို ငြားငြားစြင္႔စြင္႔ အေဝးမွလွမ္း၍ ျမင္ေတြ႔လိုက္ရသျဖင္႔ ျမင္ရသူတိုင္း၏ ဘဝင္ႏွလုံးတြင္
ေအးခ်မ္းစြာအနားယူ အပန္းေျဖလိုစိတ္မ်ား မတားႏိုင္မဆီးႏိုင္ တစ္ဖြားဖြား ျဖစ္ေပၚေနေပ
ေတာ႔သည္။ ကၽြန္ေတာ္၏ ျခံကေလးအတြင္းသို႔ ဝင္လိုက္သည္ႏွင္႔ ေမႊးပ်ံ႕ေသာပန္းရနံ႔မ်ားႏွင္႔
အတူ သာယာနာေပ်ာ္ဘြယ္ ေရတံခြံ မွ သဘာဝေရစီးက်သံမ်ား ၊ ျငိမ္႔ေညာင္းသာယာေသာ
ေတးသံသာမ်ား ၊ စိမ္းလန္းေအးခ်မ္းေသာအရာမ်ားက ဝင္ေရာက္လာသူတိုင္း၏ ဘဝင္ႏွလုံးကို
ညႈိ႕ငင္ဖမ္းစားလွ်က္ စြဲေဆာင္ဖ်ားေယာင္းေနေတာ႔သည္။
ဝင္လာသူတိုင္း အိမ္ျပန္ဘို႔ရာ အခက္ေတြ႕ေနေစေတာ႔သည္................။

No comments:

Post a Comment